top of page

Mat & Vin

Banyuls ligger i hjärtat av vindistriktet Banyuls-Collioure och vingårdarna avlöser varandra längs vägen samtidigt som vinrankorna hopar sig på sluttningarna. Apellationerna Banyuls och Banyuls Grand Cru ger söta  dessertviner ”Vins Doux Naturels” samtidigt som apellationen Collioure står för de torra vinerna i området. Dessa apellationer produceras i endast 4 kommuner, Collioure, Port-Vendres, Banyuls och Cerbère. Banyuls-apellationen är en av de äldsta i Franrike från 1936.

De allra flesta vintillverkare erbjuder vinprovningar på gårdarna eller i ”les caves” – vinbutiker mitt i byn. Bara i byn finns ett tjugotal vinbutiker. Inom några mils avstånd finns det ytterligare ett hundratal vingårdar. Det är bara att knacka på och provsmaka!

Trakten är präglad av det katalanska köket – ”mar i muntanya” – med fisk och skaldjur, mustiga grytor, aïoli, anchoïde och crème catalane.Banyuls har ett 20-tal restauranger.  Alla med hygglig kvalitet och de flesta öppna året runt.

Du bör även åka till fisk och skaldjursmarkanden i Port Vendres, kustens fiskehamn och bara 10 minuter från Banyuls. Där kan du köpa ett fat med ”fruit de mer” och ta med till lägenheten eller njut av en ostronplatå med champagne på plats.

Mat & Vin

Kultur

Flera är konstnärerna som har bott och verkat i regionen vilket gör att konsten och det kulturella utbudet är mycket närvarande.

I utkanten av Banyuls kan du besöka Aristide Maillols museum, upprättat i huset där han bodde och var verksam.  Här ställs flera verk av konstnären Maillol ut.  Aristide Maillol var en av Frankrikes främsta skulptörer och hans verk beskådas bland annat på MoMA i New York.

En utflykt till Cérets Museum för Modern Konst rekommenderas varmt. Céret såg många konstnärer bosätta sig tillfälligt eller permanent i staden redan från början av 1900-talet, och blev under andra världskriget en tillflyktsort för konstnärer och intellektuella. Konstnärerna Picasso, Manolo, Georges Braque, Jean Cocteau är bara några som har passerat i den lilla pittoreska bergsbyn Céret.

Salvador Dalìs Theatre -Museum  i Figerues på andra sidan spanska gränsen bör även nämnas. Dalís museum, har den största samlingen av surrealistisk konst i världen och byggdes ur ruinerna av stadens gamla teaterbyggnad som brann ner efter det spanska inbördeskriget. Du kan även besöka hans hem som gjorts om till House-Museum i Portilligat, Cadaqués. Om ni planerar ett besök i Dalìs hem bör ni boka biljetter eftersom det är väldigt populärt bland både turister och lokalbefolkningen.

För mer information om kulturella sevärdheter och aktuella utställningar gå in på departementets Pyrenées Orientales hemsida.

På Land

Fortsätt upptäcksfärden i bergen: underbar vandring för alla nivåer längs vandringsleden GR10 (Grande randonnée 10) som sträcker sig från Atlantkusten med slutstation i Banyuls. Du vandrar på klipporna längs kusten eller genom vinodlingarna som sträcker sig över kullarna. För de hästintresserade finns  turridning  bland vinrankorna att tillgå, med utsikt över Banyuls.

För de riktigt äventyrslystna räcker det med 1 timmes bilfärd upp i Pyrenéerna, till Céret, för att njuta av adrenalinkicken som bergsklättring, rafting, canyoning och bungyjump  ger. I grannstaden Argelès sur Mer kan du hyra cykel, eller boka cykelutflykt i bergen.

För er golfintresserade finns det flera val;  Falgos uppe i bergen ca en timme västerut, Saint-Cyprien en halvtimme norrut och Peralada i Spanien en halvtimme söderut.

Alla tennisfans behöver inte heller vara utan bana.

Till havs

Passa på att dyka i Medelhavets kanske renaste vatten. Både nybörjare och erfarna dykare är välkomna hos Banyuls dykarveteraner, eller snorkla i klart vatten i det marina naturreservatet Banyls-Cerbere.

Vi kan även rekommendera ett besök på Banyuls akvarium, som är en del i Banyuls havsforskningslaboratorium. I hamnen kan du hyra det mesta, båt, med eller utan båtkörkort, vattenscooter, katamaran, bräda för windsurfing och kanoter. Eller boka in dig och dina vänner för en fisketur till havs.

Om du känner för avkoppling och massage kan du boka in en tid på  Spa Thalacap, beläget på Banyuls höjder med utsikt över marinan.

För er som vill upptäcka fler stränder finns det massor av små stränder inkilade mellan klipporna längs kusten, passa på att fråga på Turistbyrån vart man kan gå.

bottom of page